Aleksandar Lambros - BOG SE NIKAD NE SMEJE najintrigantnija knjiga Nove POETIKE!!!

22.04.2014 01:20

Zapisi o ateistističkom autovanju

 
Iz predgovora Marka Ekmedžića
 

...Ako ste ateista, nije nemoguće da će vam se pojedini delovi knjige učiniti preoštrim, čak možda i brutalnim. Kao i verniku, preporučio bih i vama da knjigu iznova čitate, sve dok ne vidite da se u njoj iznosi upravo ono zbog čega ste na prvom mestu i odlučili da vas verovanje u natprirodna bića ne interesuje. Pronaćićete činjenice, more podataka, referenci, konkretnih datuma, imena, događaja. Znam da je nemoguće ostati ravnodušan pred lavinom štetočinstva koju organizovane religije, paradigmatski predstavljene kroz tri najveća monoteizma, predano sprovode već milenijumima. Tolerantnost ili određeni liberalizam koji vas je, može biti držao, mora da iščili u nepovrat pred argumentacijom i surovom stvarnošću. Nakon dovoljno iščitavanja i sopstvenog istraživačkog rada, uveren sam da i vas na kraju tog putovanja u samospoznaju čeka izlazna stanica koja se zove “antiteizam“.

Ravnodušnost zaista nije opcija.

Biću potpuno ličan, sa Aleksom to nikada nije opcija. Njega i njegovo izražavanje, bilo da je u pitanju pisanje ili fotografisanje, ljudi ili vole ili mrze, ponekad čak ili obožavaju ili preziru. Ali nikada nisu ravnodušni, nikada nisu zadovoljni tek u meri proseka.

Ako ste žena ili pripadnik bilo koje od manjina u svojoj sredini, nemoguće je da se ne pronađete u ovoj knjizi. Nemoguće je, usudiću se i to da napišem, da kao takvi čitanje ne završite sa istovremeno pojačanom nadom i strahovima. Nadu će vam osnažiti osećanje da ne samo da niste jedini, nego da ste često žrtva sasvim anahronih, necivilizacijskih i potpuno besmislenih predrasuda, dok će vam stra-hove pojačati upravo ista ta saznanja, posmatrana kroz vizuru stoleća i milenijuma u kom živimo.

Ako pak ostajete uvereni da je danas nepotrebo pričati i pisati o ovakvim temama, uljuljkani u iluziju monolitnosti civilizacije građene na sputavanju dogmi i neznanja, moram vas upozoriti da je buđenje iz takve uljuljkanosti i dremeža najčešće bolno, katkad i fatalno.

I ne kažem to da bih vas plašio, već da bih vas ohrabrio da širom otvorite oči i bez koprene nametanog liberalizma umotanog u slatku oblandu selektivne tolerancije, pokušate da posmatrate stvarnost, više od 1700 godina nakon Milanskog edikta i skoro 1300 godina nakon Bitke kod Tura, odnosno Poatijea.

I ne zaboravite, istina oslobađa...

M.E.

 

Bio sam u crkvi neki dan i kada je krenula da kruži korpica za davanje priloga, ja sam priložio nekoliko novčanica iz igre “Monopol“.

“To nije pravi novac!“, obratio mi se sveštenik.

“Je l”? Da porazgovaramo onda malo o ovom tvom bogu?“

Nepoznati autor

 

Niko ne vlada odozdo. I, iskreno, to je baš kul.

Ideja skladnog i uređenog svemira je divna, vredna privrženosti. Ne treba vam religija da biste uživali u postojanju koje je uređeno, jer to nije samo puka zamisao. To je stvarnost.
Svakim danom razotkrivamo tajanstveni svemirski poredak. Zakon obrnutog kvadrata gravitacije je zadivljujući. Fraktali, teorija relativnosti, genom... sve su to veličanstveni i prelepi kontrukti.

Adam Sevidž

 

 

Ostalo mi je bilo vrlo malo vremena i nisam želeo da ga traćim na boga.

Alber Kami

 

Crkva kaže da je Zemlja ravna, ali ja znam da je okrugla - jer video sam senku Zemlje na Mesecu, i više verujem senci nego Crkvi.

Fernando Magelan

 

-   Ateisti, možete li dokazati da je Biblija pogrešna?

-   Mogao bih, kada bi hteo da upotrebiš razum. Mogao bih da otvorim bilo koju stranicu “Knjigu postanja“ baš kao i “Hari Potera“ i ukažem ti

“Vidi, ludače, očigledno je da je ovo fantastika.“ Ali razum kod tebe ne igra nikakvu ulogu tako da bi to bilo kao igranje šaha s golubom. Nije bitno koliko sam ja dobar u šahu, golub se pobednički šepuri po šahovskoj tabli serući po njoj i obarajući figure.

S internet foruma

Knjigu Aleksandra Lambrosa, po promotivnoj ceni, možete naručiti OVDE

 

 

 

—————

Назадhttps://cms.novapoetika.webnode.com